سازه سقف پرلین
اصطلاح پرلین (لاپه) برای توصیف میله یا تیرهای افقی مورد استفاده برای پشتیبانی سازه در ساختمان ها، به کار میرود. معمولاً لاپهها نقش مهمی در ساختار سقف ساختمان ها دارند. به طور معمول، لاپه ها در صورت قرار گرفتن افقی توسط هر دو تیرک یا دیوارهای ساختمان پشتیبانی میشوند.
مراحل طراحی پرلین سقف
- تعیین کردن فاصله و جهت دهانه
- در نظر گرفتن عمق و عرض مقطع
- تعیین کردن بار باد و سایر بارهای وارد بر لاپه
- محاسبه همه ترکیبات بار
- بررسی خم شدن عضو
- بررسی تیر برای ترکیبی از بار خمشی و محوری
- بررسی تیر برای برش
انواع مختلف لاپهها
دو نوع پرلین فولادی وجود دارد که عبارتند از جنس استیل مقطع C و جنس استیل مقطع Z
لاپه C شکل
پرلینهای مقطع C یا پرلینهای C شکل دارای فلنج های مساوی هستند. آنها عمدتاً برای پشتیبانی از تیرچه های سقف و دیوار استفاده می شوند و ممکن است در دهانه های منفرد و دهانه های پیوسته بدون دریچه در ساختمان های چند طرفه استفاده شوند.

لاپه Z شکل
پرلینهای مقطع Z یا پرلینهای Z شکل معمولا در ساخت سقف، در قسمت سازه های اسکلت فلزی واقع میشوند و به کمک تیرچه ها یا دیواره های سازه پشتیبانی میشوند.

نحوه نصب و استفاده از پرلین افقی و عمودی
به منظور راه اندازی لاپه افقی ابتدا بایستی اعضا اصلی یک سازه مانند ستون و تیرهای اصلی روی هم سوار و به هم متصل شوند. در صورتی که ارتفاع و فاصله ی ستون ها از هم زیاد باشد به منظور پوشش دیوارها ابتدا بایستی ستون ها توسط لاپه افقی به هم متصل شوند که پرلینها به واسطه 1 یا 2 پیچ به یک ورق و در نهایت به قاب اصلی اتصال پیدا میکنند.
پرلینهای عمودی به منظور اتصال و کم کردن فاصله تیرهای اصلی برای سقف ها مورد استفاده قرار میگیرند.
لاپه چوبی
به منظورساخت پرلین از فولاد کمک گرفته میشود. اما نوعی پرلین تحت عنوان پرلین چوبی نیز وجود دارد که از این نوع پرلین در ساخت سازه های چوبی استفاده میشود.
مقاومت پرلینهای چوبی نسبت به فلزی بسیار کم است.
لاپه سوله
لاپه سوله در واقع همان پرلین نوع C یا Z است . روال چینش این نوع پرلین در سوله به طول ورقهای سقف بستگی دارد.این نوع پرلین، بارهای سقف سوله را متحمل میشود و به کمک دیواره ها و تیرهای سوله پشتیبانی میشود. به طور کلی زمانی که بخواهند فواصل بین ستون ها را زیاد در نظر بگیرند از این نوع پرلین در ساخت سوله کمک گرفته میشود.
سایز لاپه
لاپه ها معمولاً از 4 الی 12 اینچ با عرض فلنج 0.5 الی 4 اینچ هستند. آنها در اندازه ها و طول های سفارشی متفاوت بسته به نیاز یک پروژه در دسترس هستند.
فاصله پرلین برای ورق های سقف فلزی
برای اینکه ورقه های فلزی به راحتی روی پرلین ها ثابت شوند باید حداقل 50 میلی متر عرض داشته باشند. هنگام استفاده از ورق های سقفی با ضخامت 7/0 میلی متر، پرلین های سقف نباید بیشتر از 2/1 متر فاصله داشته باشند و در هنگام استفاده از ورق های 5/0 میلی متری بایستی 1 متر فاصله داشته باشند.
آیا می توان از لاپه به عنوان تیرچه استفاده کرد؟
پرلین ها میله هایی هستند که می توانند برای ایجاد چارچوب ساختمانی برای تحمل وزن ورق های سقف یا ورق های روکش دیوار متصل شده، استفاده شوند. برخی از پرلین های سقفی از چوب ساخته شده اند، با این حال، پرلینهای فولادی گالوانیزه مزایای بیشتری از جمله دوام، هزینه و طول ساختاری را ارائه می دهند.
آیا می توان از پرلینها به عنوان ستون استفاده کرد؟
پرلینهای C همچنین می توانند به عنوان ستون و تیرک برای قاب بندی دیوارهای انتهایی یا چارچوب برای کل ساختمان استفاده شوند.
از چه نوع فولادی در پرلینها استفاده می شود؟
فولاد گالوانیزه، پرلینهای فولادی درجه بالا، معمولاً از فولاد گالوانیزه با استحکام کششی و شکل پذیری بالایی G450 ، G500 یا G550 تولید می شوند. فولاد گالوانیزه دارای مزیت رقابتی نسبت به سایر انواع فولادهای غیر گالوانیزه است زیرا زنگ نمی زند یا اکسید نمی شود.
حداکثر فاصله لازم برای پرلین سقف چه مقدار است؟
حداکثر فاصله بین پرلین ها پنج فوت در مرکز است. اگر محل ساختمان در منطقه ای قرار دارد که مستعد بارگیری برف سنگین یا باد شدید است ، ممکن است برای استحکام بیشتر، طاقچه ها را نزدیک به هم قرار داد.
آیا برای سقف فلزی به لاپه نیاز هست؟
پرلینها جزء مهمی در یک کیت سازه فولادی از پیش مهندسی شده هستند. این تکیه گاه های سازه ای به صورت عمود بر روی تیرهای تیر اجرا می شوند. پرلین ها که به عنوان ریل های ورقه ای نیز شناخته می شوند، اعضای سقف قاب ثانویه یک ساختمان فولادی را ایجاد می کنند.
شرکت سازه های فضایی فضا سازه نقش جهان با سال ها تجربه علمی و عملی، مجموعه ای فعال در زمینه مشاوره، طراحی، تولید و اجرای انواع سازه فضایی میباشد.
برای دریافت مشاوره ی رایگان بر روی این لینک کلیک کنید.