انواع فرم های سازه فضاکار کدامند؟

سازه فضاکار

سازه فضاکار

سازه فضاکار یک ساختار سه بعدی مانند خرپا است. این سازه طراحی آن شبیه به میله های کوچک است که با توجه به میزان فشاری که باید تحمل کند ساخته می شود. سازه فضاکار از قسمت های زیادی تشکیل شده است که به هر قسمت فریم می گویند. از این سازه در مکان های مختلفی مانند پاساژهای تجاری، نمایشگاه ها، پارک ها و مناطق گردشگری استفاده می شود. در این مقاله قصد داریم شما را با انواع سازه فضاکار آشنا کنیم.

انواع فرم های سازه فضاکار کدامند؟

سازه فضاکار تخت :

اولین نوع از سازه فضاکار، فرم تخت است. در سازه ها اگر لایه های رویین سقف سازه ، دارای یک سطح صاف و موازی باشند. به گونه ای که لایه های بالایی و پایینی به صورت موازی و مسطح با زمین قرار بگیرند به این سازه، تخت می گویند.

سازه فضایی تخت
نمونه سازه فضایی تخت

 سازه فضاکار قوسی یا چلیک

یکی از انواع سازه فضاکار نوع چلیک است. بیشتر افراد سازه فضایی چلیک را با نام سازه فضاکار قوسی می شناسند. طراحی این سازه به گونه ای است که پس از ساخت سازه شکل این سازه به صورت یک کمان است. فرم این سازه می تواند به دو صورت چلیک کامل و ناقص باشد. این سازه از ارزان ترین و مقرون به صرفه ترین نوع سازه ها می باشد.

سالن کشتی اندیمشک سازه چلیک فضاسازه
سالن کشتی اندیمشک سازه چلیک فضاسازه

سازه فضاکار گنبدی

یکی از جذاب ترین و خاص ترین نوع سازه های فضاکار، سازه گنبدی است. طرح گنبدی  یکی از بهترین پیشنهاد ها برای استفاده در سازه شما می باشد. این نوع سازه به دو شکل بیضوی و گنبدی ساخته می شود. هر کدام از انواع سازه گنبدی در زمان طراحی و ساخت می توانند تنوع بیشتری داشته باشند. از سازه فضایی گنبدی می توان در ساختمان هایی که در مقیاس بزرگ و عریض ساخته می شوند استفاده کرد.

پروژه سینما سقز
پروژه سینما سقز سازه گنبدی

سازه فضایی دیسکی

این نوع سازه در ظاهر شکلی مانند دایره دارد. فرم این سازه دارای فرم تخت است. از این سازه اغلب در مکان هایی استفاده می کنند که ستون گذاری هایی به شکل دایره ای مناسب ساخت آن مکان باشد. هزینه ساخت این سازه نسبت به بقیه سازه ها بیشتر است. به طور کلی عملکرد این سازه بسیار شبیه به سازه تخت است.

سازه فضایی هرمی

سازه های هرمی دارای ظاهر بسیار زیبایی  هستند. استفاده از این سازه میتواند یک زیبایی خاص و جذاب را برای سازه شما به وجود بیاورد. استفاده از این سازه معایبی دارد ، به طور مثال استفاده از این سازه سبب افزایش شبکه سازه فضاکار می شود. به علاوه استفاده از سازه هرمی هزینه ساخت سازه را نیز افزایش می دهد. اما در کنار معایبی که این سازه دارد باید بگوییم پایداری و مقاومت این سازه بسیار بالا است ومی توان از آن به راحتی در ساخت دهانه های بزرگ استفاده کرد.

فرم سینوسی

یکی دیگر از نمونه های مختلف سازه فضاکار نوع سینوسی آن است ، در ساختار این سازه یک یا چند محور وجود دارد. این محورها دارای نقطه عطف هستند که باید در این نقاط آب رو نصب گردد.

سازه فضاکار تخت دو طرف شیبدار

شکل ظاهری این سازه بسیار شبیه به سقف سوله های صنعتی است. ساختار این سازه به گونه ای است که دو سطح شیبدار این سازه در یک نقطه یا خط به هم وصل می شوند.

سازه فضاکار نیم قوسی

در ساختار بعضی از سازه ها ارتفاع ستون ها در ابتدا و انتهای قوس با هم برابر نمی باشد.  از این حالت در جایی استفاده می شود که شما بخواهید از سقف قوسی استفاده کنید که دارای ارتفاع های متفاوت در دو طرفش باشند.

کاربردهای انواع سازه فضایی کدامند؟

  • سالن ها
  • ساختمان های تجاری و صنعتی
  • استادیوم های ورزشی
  • سالن نمایشگاه ها
  • استفاده در باجه های عوارض

مزایای سازه فضاکار

  • دارای ساختار سبک هستند
  • توزیع بار استفاده شده در آن به صورت محوری و یا فشرده سازی است.
  • کاهش وزن سازه به وسیله استفاده از فولاد و آلومینیوم به جای استفاده از آهن
  • استاندارد بودن شکل و اندازه سازه
  • مقرون به صرفه بودن آن ها
  • توانایی تحمل نیروی خارجی زیاد
  • استحکام بالای سازه به دلیل سه بعدی بودن حالت آن ها
  • امکان ساخت آسان و انتقال راحت سازه
  • نصب سازه به وسیله یک نیروی نیمه متخصص

معایب انواع سازه فضایی

  • از معایب این سازه می توان به این مورد اشاره کرد که نیاز به فولاد زیادی برای ساخت این سازه ها می باشد.
  • یکی از دلایل دیگر این است که قیمت موادی مانند زغال کک و همچنین مواد اولیه مورد استفاده این سازه ها در حال افزایش است.
  • در ساخت فولاد محدودیت هایی به دلیل آلوده شدن محیط نیز وجود دارد.

 

شرکت سازه های فضایی فضا سازه نقش جهان با سال ها تجربه علمی و عملی، مجموعه ای فعال در زمینه مشاوره، طراحی، تولید و اجرای انواع سازه فضایی می‌باشد.

برای دریافت مشاوره ی رایگان بر روی این لینک کلیک کنید

انواع سازه فضاکار, شرکت فضاسازه نقش جهان اصفهان, قیمت سازه فضاکار
نوشته قبلی
بهینه‌ سازی سازه فضایی تخت
نوشته بعدی
تاریخچه ی سازه فضایی (فضاکار)

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.

keyboard_arrow_up