گوی سازه فضایی
در سازه های فضایی یا همان سازه فضاکار، گوی یکی از اتصالات سازه است اما بهتر است قبل از پرداختن به بحث گوی سازه فضایی ، ابتدا نیم نگاهی به تعریف سازه فضاکار داشته باشیم.
آنچه در این مطلب خواهید خواند:
سازه فضایی چیست و چه مزیتهایی دارد؟
گوی سازه فضایی چیست؟
انواع اتصالات سازه فضایی و چگونگی مقاوم سازی سازه فضاکار در برابر خوردگی
سازه فضاکار چیست؟
سازه هایی سه بعدی میباشند که ساختاری مشابه خرپاها دارند. این سازهها از تکرار و کنار هم قرار گرفتن اشکال منظم کنار یکدیگر به وجود میآیند. بطور کلی سازههای فضاکار در اشکال مختلفی مانند قوسی ، گنبدی، طاق، شبکههای مسطح و شبکههای کابلی طراحی میشوند. در این نوع سازهها تاثیر نیروهای محوری باعث میشود تا اشکال کنار یکدیگر قرار گیرند.
سازه فضاکار چه مزیت هایی دارد؟
- کوتاه تر شدن زمان ساخت
- بهینه سازی مصرف مصالح
- مقاومت در برابر آتش سوزی
- قرارگیری تاسیسات داخل سازه
- ایمنی بالا
- وزن کم تر نسبت به دیگر سازه ها
گوی سازه فضایی چیست؟

گوی سازه فضایی یکی از اتصالات خرپا مانند ، سبک ، مستحکم و کروی شکل است. این گوی توپر از پایه های به هم پیوسته و به شیوه ی فورجینگ گرم ساخته شده است. گویهای سازه فضایی از جنس فولاد CK45 و برای دهانه های بالای 12 متر ساخته شدهاند. گویها دارای سوراخ هایی برای اتصال اعضای سازه میباشند و همین امر سبب ایجاد همکاری بین نیروهای کشش و فشار میشود و مقاومت و پایداری سازه را به همراه دارد.
ویژگی های گوی سازه فضایی کدامند؟
- سازگاری هندسی زیاد حتی با اشکال پیچیده
- سبک و مستحکم
- باعث بهینه سازی اندازه میله ها میشود
- مناسب برای اتصال انواع میله ها
- حمل و نقل آسان و قابلیت نصب در محل
اجزا و قطعات سازه فضاکار:
- دستک ، برای ایجاد شیب روی سطوح تخت سازه فضاکار.
- مخروطی یا بشقابک ، در محل اتصال المانها و گوی استفاده میشود و دارای رفتار کششی و فشاری است.
- لوله ، نیروهای کششی و فشاری وارد بر گوی را تحمل میکند.
- گوی ، ایجاد اتصال بین بین اعضای سه بعدی سازه.
- پیچ ، جهت انتقال نیرو از این قطعه استفاده میشود و جدا شدنی هستند.
- اسلیو ، قطعهای مشابه مهره که برای محکم کردن پیچ در داخل گوی استفاده میشود.
در چه مکانهایی از سازه فضاکار استفاده میشود؟
امروزه به دلیل امنیت بالا، سبک و کم هزینه بودن سازههای فضاکار، این قبیل از سازهها در مکانهای مختلفی بکار میروند و کاربردهای متفاوتی دارند. در مکانهایی مانند: پلهای عابرپیاده، سردخانهها، غرفههای نمایشگاهی، سایهبانها، گلخانهها، سالنهای آمفیتئاتر، پایانهها و جایگاههای مسافربری، سالنهای ورزشی و استادیومها، جایگاههای سوختگیری، انبارها، ایستگاههای راهآهن و… استفاده میشوند.
اهمیت مقاومت انواع سازه و فضاکار در برابر خوردگی:
بحث میزان آسیبپذیزی سازههای فضاکار در مقابل خوردگی یکی از مهمترین مشکلاتیست که صنعت عمرانی را درگیر خود کردهاست. از همین رو یکی از نکات حائز اهمیت این است که سازههای فضاکار در برابر خوردگی مقاوم باشند. از عوامل مخرب تمامی سازهها از جمله سازههای فلزی، همین خوردگی است. اگر بطور اصولی مقاومتها اعمال نشوند سازههای فضاکار خیلی سریع دستخوش تغییرات میشوند و این تغییرات مقاومت سازه را در برابر خوردگی کم میکند.
خوردگی در سازه فضاکار:
خوردگی سازه بدین معناست که فرایندهایی سبب فرسایش و فساد در مصالح فلزی سازه شوند که یکی از رایجترین این فرسودگی همان زنگزدگی است. در بحث خوردگی سازه فضاکار اکثر فرایندها الکتروشیمیایی میباشند.
پیشگیری از خوردگی سازه فضاکار:
بشر در طول تاریخ در برابر مشکلات دنبال راه حل بوده است و مشکل خوردگی در سازههای فضاکار از این قاعده مستثنی نمیباشد. از راههای پیشگیری از این امر، استفاده از مصالح با مقاومت بالاتر است. آلومینیوم علاوه بر وزن بسیار سبکی که دارد نسبت به فولاد در برابر خوردگی مقاومتر است. ویژگیهای فوقالعاده این عنصر باعث شده است تا سازههای فضایی با آلومینیوم تولید و اجرا شوند.
پوشش پلیاستر در سازه فضاکار چه نقشی دارد؟
از دیگر روشهای بالا بردن مقاومت سازه در برابر خوردگی استفاده از پوششهای پلی استری میباشد. روی و فسفات از مواد اصلی سازنده این پوشش آلی است که به شکل پودر شناخته میشود. در ترکیبات این ماده رنگهای مخصوصی بکار میرود که از این رنگ برای پوشاندن تمام سطوح سازه های فضاکار استفاده میشود. این روش جدید و مدرن باعث بالاتر رفتن مقاومت فلز در برابر خوردگی میشود. فسفات و روی ، یکی از عوامل بسیار مناسب برای جلوگیری از خوردگی سازه فضاکار میباشد.
شرکت سازه های فضایی فضا سازه نقش جهان با سال ها تجربه علمی و عملی، مجموعه ای فعال در زمینه مشاوره، طراحی، تولید و اجرای انواع سازه فضایی میباشد.
برای دریافت مشاوره ی رایگان بر روی این لینک کلیک کنید