پشم شیشه ای چیست؟
پشم شیشه (Glass Wool) از مواد بازیافتی ، شیشه ، ماسه و رزین ساخته میشود. اندازه الیاف آن بسیار ریز و کوچک هستند. هم چنین این الیاف به شکل سوزنی نیز هستند. الیاف این عایق از نوع معدنی است و یک نوع عایق حرارتی و صوتی نیز است. برای تولید یا ساخت یک رول از آن ، باید حدود 10 عدد بطری شیشه ای بازیافت شود. پشم شیشه عایقی است که سالیان بسیار زیادی مردم از آن استفاده میکنند و امروزه کاربرد بسیار گسترده ای در صنعت و هم چنین زندگی افراد دارد.
کاربرد پشم شیشه چیست؟
از کاربردهای آن میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- عایق صدا
- عایق حرارت
- ساندویچ پانل
- مجرای لوله
- عایق دیوار
- استفاده به عنوان کاشی های سقف
- عایق کردن مخازن
و بسیاری کاربرد دیگر که نمیتوان همه آنها را نام برد.
معایب و مزایای پشم شیشه کدامند؟
مزایا:
- خواص شکل پذیری
- قابلیت نصب آسان
- دارای وزن سبک
- دارای قیمت مقرون به صرفه
- عایق صوتی و حرارتی
- قابلیت تجزیه سریع در محیط زیست
معایب:
در کنار مزایای بسیار ، پشم شیشه دارای معایبی نیز است که باید توجه ویژه ای به آن ها شود.
- هنگام نصب یا کار با این عایق افراد ممکن است دچار اختلالات پوستی و تنفسی شوند و یا ممکن است باعث کاهش بینایی فرد شود. در نتیجه کسانی که دائما و به طور مستقیم با پشم شیشه ارتباط دارند ، باید هنگام کار با آن از لباس مناسب و ماسک و عینک ایمنی استفاده کنند تا بروز این نوع مشکلات را به حداقل برسانند.
- به دلیل ساختار فیبر آن مقاوت آن در فضا با رطوبت شدید ، کاهش می یابد. به دلیل ساختار تو خالی و متخلخل الیاف پشم شیشه ، این عایق نسبت به رطوبت زیاد از خود حساسیتی نشان می دهد که باعث کاهش مقاومت و هم چنین کاهش خاصیت عایق بودن آن میشود. در نتیجه بهتر است که هنگام نصب ، از پوشش های فاقد رطوبت و فویل های آلومینیومی با کیفیت بالا استفاده شود.
مشخصات فنی پشم شیشه
ضخامت (Thickness) :
ضخامت یکی از عوامل مؤثر در خاصیت عایق بودن در برابر صدا و حرارت میباشد و بیش ترین و رایج ترین مصرف آن ، ضخامت های 252 تا 50 میلی متر است.
دانسیته یا چگالی (Density) :
یکی از مزایا و موضوعات مهم که در قیمت نیز تاثیرگذار است ، دانسیته یا چگالی آن است که اکنون چگالی مورد استفاده این عایق بین 24 تا 96 کیلوگرم بر متر مکعب است.
نوع روکش یا لفاف (Facing) :
روکش یا لفاف عامل مهمی برای پشم شیشه است. زیرا به عنوان یک پوشش از نفوذ رطوبت به آن جلوگیری میکند. این پوشش در دو شکل کاغذی و آلومینیومی به کار می رود.
انواع پشم شیشه به چند دسته تقسیم می شوند؟
به سه دسته ی رولی ، پانل و پیش ساخته تقسیم بندی میشوند.
عایق پیش ساخته (عایق لوله) :
عایق لوله از فشرده سازی الیاف شیشه ساخته میشود و در چگالی های متفاوتی در بازار عرضه میگردد. نام عایق لوله به این دلیل است که این نوع عایق ، بیش تر به عنوان یک عایق حرارتی در لوله های آب ، به کار می رود.
رولی (پتویی) :
این نوع بیش تر در صنعت مورد استفاده قرار می گیرد. این پشم شیشه دارای مزیت های فراوانی از جمله کیفیت بالا ، استفاده راحت و آسان و هم چنین حمل و نقل آسان است.
پانل (تخته ای) :
پشم شیشه ی تخته ای در بازار بیش تر به عنوان عایق حرارتی و صوتی مورد استفاده قرار میگیرد. به دلیل چگالی بالا ، این نوع عایق ، کاربرد بسیار ویژه ای در زمینه عایق بودن در برابر صدا را داراست.
مراحل تولید پشم شیشه
ترکیب و مخلوط کردن :
ترکیبات را وارد سیلوها میکنند و این کار باعث میشود موارد زائد آن دفع شود و بعد از این مرحله این مواد به سمت کوره حرکت میکنند.
ذوب مواد :
این مواد بعد از انتقال به کوره ، در دماهای بالا ذوب میشوند.
شکل گیری:
بعد از فرآیند ذوب ، الیاف توسط دستگاهی خاص از مخلوط ذوب شده جدا میشوند. سپس رزین به مواد اضافه و دوباره وارد کوره می شوند که این کار باعث افزایش مقاومت و تحمل آن میشود.
برش :
بعد از خروج از کوره ، اره هایی الیاف را برش می دهند به علاوه مواد اضافی حاصل از برش بازیافت میشوند.
بسته بندی :
در مرحله آخر الیاف وارد نوعی ماشین پرس میشوند و به صورت انواع عایق ها که در بالا نام بردیم (لوله ای ، پتویی و …) تشکیل میشوند.
تفاوت پشم شیشه با پشم سنگ چیست؟
- در اولین مورد میتوان به تفاوت در چگالی اشاره کرد. چگالی یا دانسیته پشم سنگ بالاتر از پشم شیشه است در نتیجه عایق بهتری به حساب میآید.
- دومین تفاوت در احتراق این دو است. پشم شیشه دیرسوز است اما ویژگی احتراق دارد ولی پشم سنگ در برابر آتش مقاومت بالایی از خود نشان میدهد ، بنابراین در ساختمان هایی که آتش سوزی رخ میدهد بیش تر از پشم سنگ استفاده میکنند.